När jag väl kommer att börja äta mat så kommer jag hålla låg kolhydrat-kost för det mesta. Och det här med dinkel är ju bra.
Men vad är det, egentligen och är det bättre än mjöl. Kan jag använda det som vanligt vetemjöl, tex i bröd och såser och pankisar?
Funderar oxå på havregryn, i Itrim-boken står det på frukost när man äter inga kolhydrater. Är det bra GI i havregryn alltså?
Och en sista tanke går till knäckebröd, hur GI-bra är det?
När jag vid sex veckors pulvrande går över till 2+2 så undrar jag vad som händer. Går jag då ur ketogenfasen och blir hungrig, går jag upp i vikt? Jag ska då inte äta några kolisar utan bara protein och sallad...
Nån som vet och kan sånt här?
12 år sedan
Oj oj oj, vilka svåra frågor!!
SvaraRaderaJag vet att dinkel är det så kallade "ur vetemjölet", även kallat spältmjöl tror jag. Det är bättre ur GI synpunkt än vanligt vetemjöl, och man kan byta ut det vanliga mjölet mot Dinkel....men det kostar mycket mer!
Och smakar lite annorlunda tycker jag.
Havregryn vet jag inget om mer än att det har högt mättnadsindex och därför borde vara bra GI.
Knäckebröd=? Men det borde väl vara så att grövre knäcke är bättre än "fint"?? Men vad vet jag?
Tack för att du löste mysteriet med mitt kakpaket! Jag blev nästan orolig där ett tag!
Kram
Igentligen ska du ställa de frågorna till din Coach på Itrim. De ska ha de rätta svaren. Här på bloggarna så är det nog HBP som vet mest.
SvaraRaderaDu går ur ketonfasen och kommer gå upp några kilo den första veckan men börjar sedan gå ner igen om allt funkar.
Jag stod still ett tag men å andra sidan har jag inte tappat några muskler sedan jag började de tio veckorna. Nu har jag tagit ca 1.5 kilo till och det går sakta nedåt.
Kör hårt, var målmedveten och bestämd. Du är värd det resultatet som kommer av det.
Ha det gott.
Kram
Håller med Peter. Ta upp dessa frågor med coacherna.
SvaraRaderaPersonligen är jag ogrundat skeptisk till dinkel. Men jag vet att många tycker att det är jättegott och använder det som vetemjöl. Min kompis gör dinkelpannkakor och våfflor till sin fyra-åring och de använder det som utflyktsmat själva.
Jag vill inte komma tillbaka till vetemjölsanvändandet personligen. Det var sån mat och såna vanor som fick mig att gå upp i vikt, så därför vill jag inte tilbaka.
Havregryn och jag är kompisar. Fast inte just nu. Trots att jag är inne i vecka 11 (dvs har avslutat mina 10 veckor) så fortsätter jag min ganska strikta 2+2-diet. Inga "snabba" kolhydrater, ingen mjölk, väldigt lite mejeriprodukter och MYCKET lite alkohol. Jag mår jättebra av att äta så här och min familj tycker också om att äta på det här sättet. De äter iofs bröd och ibland pasta/potatis men oftast är de nöjda med protein, fett och grönsaker i alla former och färger.
Knäckebröd... inte så bra. Det höjer blodsockret lite för fort hos de flesta, men inte alla. Det är lätt att prova genom att du äter bara knäckebröd vid en måltid. Ta tid och se hur lång tid det tar innan du blir hungrig eller sugen igen. Om det går på mindre än två timmar kanske du ska fundera på att begränsa det till "sällan-mat".
Ketosen ramlar du troligen ur när du börjar äta igen. MEN om du fortsätter att äta kolhydrat-lågt så kan du komma in i den igen. Det förutsätter iofs att du tränar. Om du är nyfiken så kan du ju mäta ketos-halten med stickor från Apoteket. Jag använder dem och det ger mig en extra push ibland.
Personligen så älskar jag dinkel, och det finns så många produkter, och det är fantastiks med att baka eget bröd. Jag kommer att använda mer än tidigare när jag går ur mina 10 veckor...
SvaraRadera